Благовіщенська громада

Запорізька область, Василівський район

Звернення Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області щодо порушення конституційних прав та законних інтересів територіальної громади міста Енергодара у зв’язку зі скасуванням нормативними актами Кабінету Міністрів України та

Дата: 28.01.2021 11:50
Кількість переглядів: 168

Фото без опису


ЗВЕРНЕННЯ (Завантажити)

Енергодарської міської ради Василівського району Запорізької області щодо порушення конституційних прав та законних інтересів територіальної громади міста Енергодара у зв’язку зі скасуванням нормативними актами Кабінету Міністрів України та НКРЕКП пільг з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій

 

    Ми, депутати Енергодарської міської ради (далі по тексту - ЕМР), представники міста атомників, виражаємо глибоке занепокоєння у зв’язку порушенням зі скасуванням нормативними актами Кабінету Міністрів України та НКРЕКП пільг з оплати за спожиту електричну енергію для жителів міста Енергодара, міста-супутника Запорізької АЕС.

    Згідно із статтею 7 Конституції України в Україні визнається та гарантується місцеве самоврядування.

    Згідно із статтею 13 Конституції України держава забезпечує соціальну спрямованість економіки.

    Згідно із статтею 22 при прийнятті нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

    Абзацом 2 статті 6 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» встановлено, що державна політика реалізується шляхом створення оптимальної системи управління у сфері використання ядерної енергії, регулювання питань ядерної та радіаційної безпеки, розробки та виконання державних програм забезпечення безпеки, включаючи реалізацію заходів щодо захисту населення, яке проживає в зоні спостереження.

    Відповідно до абзацу 4 статті 12 цього ж закону, населення територій, на яких розміщуються підприємства з видобування і переробки уранових руд, ядерні установки, об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, має право на соціально-економічну компенсацію ризику від їх діяльності, у тому числі на:

    пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, відповідно до статті 17 Закону України "Про електроенергетику".

    Відповідно до статті 17 Закону України «Про електроенергетику» тариф на електроенергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, встановлюється у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення. Однак, з дати початку дії ринку електричної енергії, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», стаття 17 Закону України «Про електроенергетику», яка врегульовувала дані правовідносини, втратила чинність.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 №1325 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 №493, в частині встановлення державою фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів у розмірі 1,68 грн/кВт*год. Таким чином, фактично скасовано пільгову ціну для населення у розмірі 0,90 грн/кВт*год. за споживані 100 кВт/г в місяць.

    Крім того, постановою НКРЕКП від 06.01.2021 №15 скасовано пільги з оплати спожитої електричної енергії:

  • для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, в розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення;
  • для споживачів, які використовують електричну енергію для опалення житла, в розмірі 0,90 грн/ кВт год. за перші 3000 кВт*год;
  • для багатодітних сімей та дитячих будинків, гуртожитків з загальним прибором обліку електричної енергії у розмірі 0,90 грн/ кВт год

    Між тим. Кабінет Міністрів України запланував підвищення розміру мінімальних зарплат та пенсій у поточному році лише з 01 грудня 2021 року.

    Тому, скасування Кабінетом Міністрів України та НКРЕКП пільг з оплати за спожиту електричну енергію, вдарило саме по найбільш незахищеним мешканцям міста Енергодара. Зокрема, в нашій громаді, за попередніми оцінками, допомоги потребують понад 4000 мешканців (пенсіонери, малозабезпечені, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю).

    Крім цього, досвід провідних країн світу з подолання негативних наслідків пандемії СОVID-19 полягає у запровадженні на національному рівні системи фінансової підтримки як представників бізнесу, так і для громадян, у тому числі шляхом введення мораторію на підвищення розміру комунальних послуг або шляхом надання компенсацій на їх оплату. Натомість, українська влада, своїми непрофесійними діями з введення соціально і економічно необгрунтованих локдаунів не тільки знищує малий та середній бізнес, але й поставила на межу виживання значну частину населення України. Тому, в цих складних соціальних умовах, скасування державою пільг на електричну енергію та підвищення тарифів на комунальні послуги фактично є тарифним геноцидом населення України.

    Неправомірне та необгрунтоване скасування системи державного соціального захисту працівників АЕС та членів їх сімей, привело до виникнення соціально-економічної напруги як у мешканців міста Енергодара, так і в трудовому колективі Запорізької АЕС, який с запорукою енергетичної безпеки України.

    Між тим, саме завдяки розумінню жителями міста Енергодара національних інтересів держави в умовах економічної кризи 90-х років, за рахунок припинення фінансування добудови соціальних об’єктів міста та житла по «Титулу будівництва Запорізької АЕС», був добудований та введений в експлуатацію шостий енергоблок Запорізької АЕС.

    Саме завдяки розумінню жителями міста Енергодара необхідності забезпечення енергетичної безпеки України, територіальна громада міста надала згоду на подовження на 10 років строку експлуатації п’яти енергоблоків Запорізької АЕС.

    Особливе занепокоєння у нас викликає той факт, що чергове зменшення рівня соціального захисту жителів нашого міста відбувається на тлі постійного невиконання державою своїх зобов’язань перед територіальною громадою Енергодару, а саме:

  • не виконуються постанови КМУ від 28.12.1994 №881 та 13.03.2002 №282 з добудови об’єктів соціальної інфраструктури міста та прийняття Запорізької АЕС в експлуатацію в цілому;
  • не виконується меморандум, укладений Енергодарською міською радою та Міністерством енергетики України, в особі ДП «НАЕК «Енергоатом», яким затверджений перелік об’єктів соціальної інфраструктури міста Енергодара, які підлягають будівництву за державні кошти у зв’язку з прийняттям в експлуатацію «Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива». Будівництво цього сховища дозволило Україні щорічно економити близько 60 млн.доларів США;
  • за п’ять останніх років місто Енергодар недоотримало від держави біля 50 млн.грн соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження АЕС, згідно з нормами статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

    Норма цього закону стосовно надання населенню пільг з оплати електричної енергії не тільки соціально справедлива, але має і економічне обґрунтування. Так, фіксована ціна (тариф) у розмірі 1,68 грн за 1 кВт/г встановлена Кабінетом Міністрів України, є однаковою як для мешканців міста Енергодара (3 км від АЕС), так і для мешканців міста Запоріжжя (100 км від АЕС) не може бути ні справедливою, ні ринковою. Адже ціна транспортування електричної енергії для Енергодара і для Запоріжжя відрізняється в декілька разів.

    Тому, враховуючи факт запровадження державного регулювання в сфері виробництва та розподілу електричної енергії в Україні, ми вимагаємо від держави збереження для мешканців міста Енергодара системи соціального захисту населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні АЕС, що діяла до 01 грудня 2020 року.

    Враховуючи вищенаведене, з метою захисту інтересів жителів міста Енергодара - міста-супутника Запорізької АЕС, та з метою забезпечення виконання державою норм Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо забезпечення права на отримання пільг з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, ми, депутати Енергодарської міської ради, вимагаємо від Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України наступне:

        1. Накласти мораторій на підвищення цін на житлово-комунальні послуги та їх транспортування і розподіл терміном на один рік.

        2. Внести зміни до абзацу 4 статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», виклавши його у такій редакції:

«пільги з оплати за спожиту електричну енергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної групи населення».

        3. Внести зміни до пункту 1 додатка 3 постанови Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 №493, виклавши його у такій редакції:

«1. Фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів у період з 01 січня до 31 грудня 2021 року, становлять:

з/п

Категорії побутових споживачів

Фіксовані ціни на електричну енергію, в копійках за 1 кВт*год

без податку на додану вартість

податок на додану вартість

з податком на додану вартість

1

для побутових споживачів, що споживають електричну енергію до 100 кВт*год на місяць

75

15

90

2

для побутових споживачів, за споживану електричну енергію понад 100 кВт*год на місяць

140

28

168

3

для побутових споживачів, які використовують електричну енергію для опалення житла до 3000 кВт*год на місяць

75

15

90

4

для побутових споживачів, які використовують електричну енергію для опалення житла понад 3000 кВт*год на місяць

140

28

168

5

для побутових споживачів, які проживають у гуртожитках з загальним прибором обліку електричної енергії

75

15

90

6

для багатодітних сімей та дитячих будинків

75

15

90

 

2. Відповідно до абзацу 4 статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» встановити фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70 відсотків діючого тарифу для відповідної категорії споживачів, згідно із пунктами 1 та 2 цього додатку.

          3. Відповідно нумерацію пункту «2» цього додатка змінити на пункт номер «З».

          4. Включити в порядок денний чергового засідання Верховної Ради України проект закону 2778-1 від 04.02.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно проживають у зоні спостереження атомних електростанцій».

 

 

З повагою міський голова                               Дмитро ОРЛОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора