Благовіщенська громада

Запорізька область, Василівський район

З березня підвищення отримали близько 390 тисяч запорізьких пенсіонерів

Дата: 11.03.2021 15:21
Кількість переглядів: 97


З березня підвищення отримали близько 390 тисяч запорізьких пенсіонерів

 

Автоматичну індексацію пенсій згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за новим принципом впроваджено ще у жовтні 2017 року. У Законі передбачено, що індексація здійснюватиметься щороку починаючи з 2019-го (частина друга статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), після прийняття постанови Кабінету Міністрів.

В цьому році Головним управлінням Пенсійного фонду України в Запорізькій області зазначений перерахунок пенсій було проведено з
1 березня,
відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від
22 лютого 2021 року № 127 «
По додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році».

Порядок перерахунку пенсій, визначений постановою Уряду, наступний: показник середньої заробітної плати, який враховується для обчислення пенсій, збільшується на коефіцієнт 1,11 і складає 5426,60 грн. (4888,83 грн. х 1,11).

У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії, не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Якщо щомісячний розмір  пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), в осіб, які отримують пенсію, призначену відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” з урахуванням страхового стажу 35 років для чоловіків та 30 років для жінок   не досягає  2200 гривень, таким особам встановлена доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії.

Перерахунок проведений для осіб, яким обчислено пенсії, згідно із законами: «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (за віком, по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника, за вислугу років); «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з числа військовослужбовців строкової служби (по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника); «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (по інвалідності, у зв'язку із втратою годувальника).

 У Запорізькій області за результатами перерахунку  підвищення отримали 390 тис. осіб. Середній розмір підвищення склав  320 грн.

Розмір підвищення пенсії в кожному конкретному випадку індивідуальний, адже він залежить від набутого страхового стажу та розміру заробітної плати.

Щомісячна потреба в коштах на виплату пенсій після проведення  індексації зросла на 125 млн грн.

Не індексувались пенсії при цьому перерахунку тим, кому пенсія призначена вперше у 2019, 2020, 2021 роках, бо при її розрахунку вже застосовувався сучасний (більший) розмір середньої заробітної плати по країні; тим, хто отримує законодавчо встановлений максимальний розмір пенсії і іншим категоріям пенсіонерів, які отримують пенсію за «спеціальними» законами: державним службовцям, науковцям, прокурорам, суддям тощо.

Головне управління провело автоматичне переведення з пенсій, обчислених за нормами спеціальних Законів, на пенсії на загальних підставах згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». У поточному році вже переведено на інший Закон пенсії
281 особі за матеріалами пенсійних справ, про що Головне управління Пенсійного фонду України в області поінформує зазначених осіб шляхом надсилання листа або
SMS-повідомлення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора